Zajímavá fakta o olivovém oleji

Co to vůbec olivový olej je? Je to jednoduše řečeno olej, který se listuje z oliv. První zmínky o jeho používání se dochovali asi 6 000 let zpět. Jeho původ najdeme v dnešním Iránu, Palestině a Sýrii. Poté se jeho hlavní využití přesunulo do oblasti Středozemního moře, která je známá svojí produkcí oliv. Olej se dříve využíval především při různých rituálech, obřadech spojených s náboženstvím, v oblasti medicíny a samozřejmě byl také již od pradávna využíván ke konzumaci.

olej

Obecně rozlišujeme olivový olej několika základními druhy. Olivový olej extra virgin neboli extra panenský olivový olej, panenský olivový olej, nepanenské olivové oleje, poté oleje rafinované a nesmíme zapomenout na oleje, které se používají výhradně pro průmyslové účely. Největší zastoupení ve veškeré produkci tohoto oleje má olej extra panenský.

Jak můžete použít olej ve vaření? V kuchyni se nejčastěji využívá právě extra panenský olivový olej. Používá se do studených pokrmů, dokončení pokrmů a můžete ho použít také při vaření. Je vhodný téměř do každého jídla, jelikož má neutrální chuť a velké množství vitamínů a minerálů.

olivový olej

Jak se takový olej vůbec vyrábí? Vyrábí se, jak už název napovídá, z oliv. Nejčastěji z těch, které rostou v oblasti Středozemního moře. Jakmile se olivy sklidí, jsou rozdrceny na pastu, která se odstředí, aby se oddělil olej od ostatních složek. Olej se poté uloží do nádob z nerezu, aby nebyl vystavený kyslíku a slunečním paprskům. Olej by se měl vždy ukládat do tmavých láhví, aby vydržel co nejdéle čerstvý.

Pokud jde o extra panenský olivový olej, ten se vyrábí trochu odlišnou metodou. Lisuje se za studena v době, kdy jsou olivy již opravdu zralé. Lisování probíhá mechanicky a nepoužívají se vysoké teploty nebo různé chemikálie, což jsou způsoby, které se využívají při výrobě ostatních typů oleje.